INDEKIJKER_2000x750px15.jpg

IN DE KIJKER - DE KLUSBIB

De Klusbib

“Hoeveel mensen hebben een boormachine die stof ligt te verzamelen? Is het niet beter om één boormachine per wijk te kopen en te delen?”

Wat is het?

De Klusbib in Mechelen is een gereedschapsbibliotheek. Je betaalt, net zoals in de bib, een ledenbijdrage en kunt er dan gereedschap zoals een boormachine of een cirkelzaag ontlenen. Vaak is er ook een atelier om ter plekke te klussen. De Klusbib is opgestart in april 2017. Zo’n 150 Mechelse gezinnen maken er gebruik van. De leden zijn verbouwers die spullen ontlenen zoals zware breekhamers, maar evengoed gezinnen die bewust zo weinig mogelijk gereedschap in huis halen en zelfs voor een schroevendraaier naar de Klusbib komen.

Waarom?

Hoe vaak heb je een boormachine of hogedrukreiniger nodig? De Klusbib stelt gereedschap ter beschikking dat je anders zou aankopen. Door het te delen, wordt het materiaal efficiënter gebruikt. Collectief kiezen gebruikers ook voor duurzamer gereedschap dat minder snel op de afvalberg terechtkomt. Gereedschapsbibliotheken zetten een rem op het aankopen van spullen en dragen dus bij tot een wereld met minder plastic. Zo vermijden ze overtollig grondstoffengebruik en onnodig afval.

Wie trekt het?

Het is een initiatief van Deelbaar Mechelen vzw, die compleet draait op vrijwilligers, naar het voorbeeld van pionier Tournevie en andere gereedschapsbibliotheken.

Trots op…

Dankzij een samenwerking met de stad Mechelen kunnen in een bepaalde wijk alle inwoners een jaar lang gratis lid worden van de Klusbib. Door het coronavirus nam een ander initiatief van de Klusbib een hoge vlucht: de ‘Digibib’. Klusbib zamelt afgeschreven laptops in bij bedrijven, geeft ze een onderhoudsbeurt en schenkt ze dan aan kwetsbare kinderen. De jongste weken kregen 100 Mechelse gezinnen zo een laptop.

Website: www.klusbib.be
Op de website van Repair&Share vzw vind je info over alle gereedschapsbibliotheken.
Dit zijn er enkele: Brussel - Gent - Kortrijk - Opwijk - Edegem