WAAROM - 10 redenen om mee te doen
Maak je leven en de wereld een stukje meer plasticvrij – yes, you can!
10 redenen om mee te doen
Je weet nu al niet waarheen eerst rennen en vliegen om je job, huishouden en je leven geregeld te krijgen. En dan nog eens meedoen aan een extra uitdaging? O waarom, waarom?!
Omdat wij je gaan helpen. Wij willen evenveel als jou een fijne wereld voor onszelf en onze kinderen en dus voorzien wij jou met plezier van een resem supermakkelijke tips. Vaak in een handomdraai in te passen in je leven. Beloofd! En je bent niet alleen. Je doet dit samen met nog duizenden andere Vlamingen. En wij doen ook mee, of wat dacht je.
Niet twijfelen. Gewoon meedoen!
Hier lees je waarom. Klik op de reden voor meer informatie.
1. Je wilt minder wegwerpplastic in de wereld.
Er is er te veel en je vindt het welletjes. Plastics belanden vaak op het stort (zelfs gerecycleerd plastic belandt ooit als afval op een stort of in een verbrandingsoven) of komt via zwerfvuil in natuur en waterwegen en zo in de zee terecht. Elk jaar voegen we aan de oceanen meer dan 8 miljoen ton plastic toe – wacht, 8 miljoen ton? Kunnen we ons zelfs voorstellen hoeveel dat is? En de plastic afvalberg neemt alleen maar toe. Bovendien is plastic gemaakt om eeuwig mee te gaan: het breekt niet af maar valt uiteen in microplastics, die in de lucht, de grond en het water belanden. Ze zorgen dus voor permanente vervuiling. Er is geen ‘weg’ in ‘weg’werp...
<terug naar boven>
2. Je draagt je steentje bij aan een betere wereld - en dat maakt je happy.
Door zelf meer plasticvrij te gaan, verjaag je je gevoel van machteloosheid: je doet iets aan het probleem. Bovendien start je een ontdekkingstocht waarbij je elke dag leert. Je spreekt waarden aan in jezelf als moed en creativiteit. De verantwoordelijkheid over je leven in eigen handen nemen, dat voelt verdraaid goed. Gandhi zei: ‘Geluk is wanneer wat je denkt, zegt en doet in harmonie zijn’ en dat is precies wat er gebeurt als je meehelpt aan een betere wereld! Yeay!
<terug naar boven>
3. Je doet het voor je kinderen.
Welke toekomst wil je hen achterlaten? Wil je door hen herinnerd worden om wie je bent of om de afval die je achterliet? Besef je dat je plastic yogurtpotje langer zal bestaan dan je klein- en achterkleinkinderen? En we willen toch allemaal dat zij nog zullen kunnen genieten van de natuur? Of simpelweg… gezond zijn? Amerikaanse studies toonden aan dat vandaag elke baby via de navelstreng meer dan 200 chemicaliën binnenkrijgt, waarvan meer dan 150 kankerverwekkend. En Brits onderzoek vond in 80% van de tieners het hormoonverstorende Bisfenol A. Veel van die chemicaliën zitten in… plastic.
<terug naar boven>
4. Ook je eigen gezondheid vaart er wel bij.
Plastic is niet alleen toxisch als het wordt geproduceerd, maar ook wanneer we het gebruiken: plastic lekt in onze voeding en in het water. Wanneer je plastic verpakkingen koopt, breng je toxische stoffen je leven binnen die je lichaam belasten en je hormonen verstoren. Plastic mijden helpt om lucht, drinkwater én je lichaam gezonder te houden.
<terug naar boven>
5. Je wilt dieren geen schade toebrengen.
Vissen en andere zeedieren maken geen onderscheid tussen plastic tasjes en zeevoeding: zij happen plastics op - als ze al niet stikken of verwikkeld raken in grotere stukken plastic. Filmpjes hierover zijn zo pijnlijk dat we er liever van wegkijken. Maar het gebeurt wel, for real. Wat we niét zien, is zo mogelijk nog erger: de microplastics die al tot in de zeebodem zitten, in de vissen, schelp- en schaaldieren en uiteindelijk ook in het eten op ons bord.
<terug naar boven>
6. Je wilt niet dat de planeet nog langer afziet.
Onze planeet heeft zoveel wondermoois te bieden. Maar we zijn er met zijn allen een zootje van aan het maken. We wandelen allemaal graag in de natuur of aan zee. Een beetje zorg dragen voor de planeet is dan toch het minste?
<terug naar boven>
7. Wat jij koopt, heeft effect.
De macht van de consument is een reëel iets. Tien jaar geleden vond je nauwelijks bio, veggie of vergeten groenten in de supermarkt en kijk nu. Zelfs al geven we allemaal maar één plastic item op, bijvoorbeeld waterflessen, of voorverpakte groenten, dan heeft dat een rimpeleffect. Je koopgedrag maakt echt een verschil. Ook door je in te schrijven op onze site geef je samen met iedereen een duidelijk signaal aan overheid en producenten dat ze sneller werk moeten maken van een meer plasticvrije wereld. Buying is voting!
<terug naar boven>
8. Je spaart geld. Elke keer als je iets in wegwerpverpakking koopt, gooi je letterlijk geld in de vuilbak.
Herbruikbare producten kopen is een investering, maar dat heb je snel terug verdiend. Bovendien moet er minder van je belastinggeld worden gebruikt voor afvalverwerking. Win-win!
<terug naar boven>
9. Je wint tijd.
Fabrikanten beloven ons tijdsbesparing als we hun producten kopen. Het tegendeel is waar. We laten ons wijsmaken dat we voor alles een ander product nodig hebben: voor je huid (dag en nacht), voor je ogen, voor als je ouder dan 45 bent; voor je ramen, je vloeren, je zetels… Voor bonte was, witte was, wolwas… Terwijl je met een paar basisproducten vaak even ver komt (zie onze tips). Meestal zitten die producten verpakt in plastic of bevatten ze plastic. Je moet ze kopen, naar huis brengen, ergens een plek geven, na gebruik sorteren of weggooien…. Als je het ons vraagt: zonde van je tijd en geld.
<terug naar boven>
10. Het vraagt niet veel moeite.
Er is altijd iets dat jij kunt doen. Voortaan altijd een boodschappentas mee. Overstappen op een drinkfles en kraantjeswater. Je kleren meer luchten en minder vaak wassen. Elke dag neem je een stap, met vallen en opstaan. Maar start vandaag. Iets veranderen aan je plasticgewoonte is een kwestie van 'beseffen' . En dan hopla, allemaal samen aan de slag!
<terug naar boven>
Nog meer argumenten nodig?
Informeer je diepgaander over plastic.
Of bekijk dit filmpje, of dit:
... en je bent meteen overtuigd!