Plastic & Gezondheid
We leven in een steeds toxischer wereld.
Ik noem dat een ontwerpfout.
Plastic en andere materialen met chemicaliën zijn ooit uitgevonden met de beste intentie. Ze zouden ons leven makkelijker maken. En dat is zo, in praktische zin. Maar intussen kennen we de nefaste impact op het milieu en onze gezondheid. Kortom: we zijn doorgeschoten. Het is aan de ontwerpers om een oplossing te zoeken. Als ze plastic konden uitvinden, kunnen ze ook iets anders bedenken, toch?
Dat doorschieten is zonde.
Want eigenlijk is alles er. Kijk naar de natuur: eten, water, lucht.
Wat natuurlijk is, daar kan ons lichaam iets mee. Dat kan het ook zonder problemen afbreken.
Bij hormoonverstoorders denk ik vaak aan het microbioom. Wij hebben er meerdere: in de darmen, op de huid, in de vagina... Prachtige mini-ecosystemen die zelfonderhoudend zijn, ware het niet dat ze het zwaar te verduren hebben met toxines uit voeding, verzorgingsproducten, luchtvervuiling, enz.
Ook het Macrobioom ziet af: onze planeet. Een wondermooi stelsel van ecosystemen. Oceanen. Bodem. Wouden. Lucht. Perfect zelfonderhoudend. Maar trop is trop. Te veel vervuiling. En dus wordt alles ziek of sterft af. Dat is in ons lichaam niet anders.
Het wordt tijd dat we inzien dat wat we onze planeet aandoen, we onszelf aandoen. Hoe meer we haar ziek maken, hoe meer we alles verzieken voor onszelf. En voor onze kinderen. De planeet kan maar zoveel aan. Ons lichaam ook.
Daarom wilden we dit jaar hormoonverstoorders en microplastics op de agenda zetten, ism Gezinsbond. En wegwerp menstruatieproducten ism WCEF (zie onder).
Want eens je iets weet, kun je niet ont-weten. Maar vandaaruit kun je wel een bewuste, gezondere keuze maken. En dat wensen wij jullie allemaal toe.
Ineke Van Nieuwenhove
Campagneleider Mei Plasticvrij
Gezinsbond
De belangen van gezinnen verdedigen, daar draait het om bij de Gezinsbond. We zijn van mening dat kinderen de maatstaf moeten zijn waarop we maatregelen afstemmen. Kinderen zijn het kwetsbaarst, daarom werken we aan een kindnorm. Kinderen zijn geen mini-volwassenen. Het lichaam van een (ongeboren) kind is in volle ontwikkeling. Het is veel gevoeliger en reageert anders dan dat van een volwassene. Chemische stoffen komen voor in heel wat producten die we dagelijks gebruiken. Sommige van deze stoffen zijn hormoonverstoorders, lichaamsvreemde stoffen die de werking van onze hormonen nabootsen of blokkeren. Dit proces kan een invloed hebben op de ontwikkeling van je baby die extra kwetsbaar is. Jezelf beschermen tegen hormoonverstoorders is dus belangrijk. We brachten alle informatie samen in een dossier hormoonverstoorders op Goedgezind.be.
WECF International
WECF International is een netwerk van 150 vrouwen-en milieuorganisaties in 50 landen. WECF voert al ruim 25 jaar campagne voor een gezond leefmilieu. Ons doel is het versterken van vrouwelijk leiderschap en gendergelijkheid op het terrein van duurzaamheid en milieu. Dat doen we door te werken op drie thema’s: duurzame ontwikkeling, klimaat- en milieuactie en een gifvrije samenleving. Altijd vanuit feministische perspectief. Met onze activiteiten gericht op capaciteitsversterking, beleidsbeïnvloeding en het vergroten van bewustwording ver[1]sterken we de positie van vrouwen wereldwijd.
WECF is lid van de Environmenstrual Coalition geleid door Wen UK, de Taskforce Menstrual Products van Break Free From Plastic en Zero Waste Europe, en de Plastic Health Coalition, een alliantie gestart door de Plastic Soup Foundation.