IN DE KIJKER - RECHT OP REPAREREN
Recht op repareren
“Repareren zou even logisch, makkelijk en vanzelfsprekend moeten zijn als een koffie op zondagochtend”
Wat is het?
Recht op Repareren is een campagne die ijvert voor makkelijke herstellingen. Want het moet voor de consument én de producent evident worden om te herstellen in plaats van weg te gooien. Recht op Repareren roept politici, fabrikanten en winkeliers op om het tij te keren. Bijvoorbeeld door de garantie te verlengen en wisselstukken en herstelinformatie voor iedereen toegankelijk te maken.
Waarom?
Plastics vind je in smartphones, laptops, wasmachines, koelkasten, koffiezetapparaten… Steeds meer belanden ze op de afvalberg omdat repareren te ingewikkeld of te duur is. Wat maakt herstellen vandaag zo moeilijk? Onderdelen zitten vastgelijmd, wisselstukken ontbreken of er zijn geen herstellers in de buurt . Dan wordt de verleiding groot om een nieuw toestel te kopen, en het oude op de afvalberg te gooien. In 2018 produceerden we volgens de VN wereldwijd 48,5 miljoen ton e-waste.
Wie trekt het?
Rosalie Heens van Repair&Share. Ze is zelf gebeten door de repareer-microbe en al jaren actief als vrijwilligster in Repair Cafés in Gent. Ze vond een twintigtal organisaties bereid om de campagne te steunen.
Trots op…
10 jaar na het eerste Repair Café is nu een heuse repareerbeweging bezig. Veel consumenten storen zich aan het feit dat er zoveel weggegooid wordt. Het aantal Repair Cafés blijft groeien. Enkele politieke partijen verdedigen wetsvoorstellen om de ‘geplande veroudering’ van toestellen twegen te gaan.
Facebook: @repairshare Website: repairshare.be - repair.eu
De adressen van een Repair cafe in je buurt vind je op de website van bewustverbruiken.be